Het lijkt anno 2018 wel een nieuwe hype. Althans, dat dachten wijzelf ook. Totdat kleine J, de jongste zoon van Carina, wel degelijk ook een voedselintolerantie bleek te hebben. Plots werden we mee trendsetters, en was de hype dagelijkse kost.
Een intolerantie is niet hetzelfde als een allergie. Bij een allergie speelt jouw immunsysteem de hoofdrol. Terwijl dit bij een intolerantie niet het geval is. In tegenstelling tot een allergie, moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen (dit noemen ze ook wel tolerantiegrens) vooraleer een reactie zichtbaar is. Doordat die grens verschillend is per individu is ook de reactie vaak niet op voorhand te bepalen.
Maar dat wil absoluut niet zeggen dat het minder erg is. Afhankelijk van de intolerantie kan zich dit uiten in kortademigheid, piepen tijdens het ademhalen, braken, diarree of hevige buikkrampen.
Maar dan breekt de periode van vaste voeding aan. In J’s geval is een volledige koemelk-intolerantie best een heuse uitdaging. Naast een volledige aangepaste melk, bleek dus ook dat niet ieder potje vaste voeding een go is. J’s immuunsysteem valt de koemelkeiwitten aan, waardoor hij naast een rode huid ook heel wat last krijgt van geprikkelde darmpjes.
Dat de opties in kant-en-klare voeding beperkt zijn met een voedingsintolerantie/-allergie is helaas ook realiteit. Dat ieder potje eerst helemaal onder de loep genomen wordt om uit te spitten of kleine J niet gaat reageren op koemelk is zowat standaard tijdens het vullen van de winkelkar. Helaas is er geen uitgebreide waaier aan mogelijkheden en stelt J het met slechts enkele opties binnen de kant-en-klare voeding.
Is er anno 2017 dan toch een plotse hype? Neen! Daar zijn we van overtuigd. Anno 2018 zijn we gewoon veel bewuster bezig met voeding dan pakweg 30 jaar geleden. Wat toen onder de noemer ‘huilbaby’ geklasseerd werd, is nu vaak toch een oorzaak om op zoek te gaan naar de reden van die vele tranen bij dat lieverdje. Bij veelvuldige krampen/krampjes gaat jouw kinderarts mee op zoek. Een te gevoelige huid of eczeem? Zeker weten dat ook hier jouw behandelende arts een oorzaak zal vinden. En soms, terwijl we dat vroeger gewoon ofwel ontkenden ofwel gewoon niet wisten, blijkt voeding een oorzaak voor veel van die symptomen.
Krijg je via jouw arts te horen dat bepaalde ingrediënten uit het dieet van kindlief geschrapt moeten worden? Maak dan zeker gebruik van de Nutricia baby voeding-lijn waarbij je telefonisch (of zelfs via Whatsapp) vragen kan stellen aan één van de voedingsdeskundigen en een duidelijk overzicht kan bekomen van welke kant-en-klare maaltijden voor jouw kind voortaan wel oké zijn!