E

En toen hadden we geen babies meer…

Verjaardag babies

Alsof ze gisteren maar uit mijn buik plopten (hoewel, op 1-2-3 ging het nu niet meteen) vieren we rond deze periode de 1ste en 2de verjaardag van onze ‘kleintjes’. En dan word ik altijd even emo… Dolgelukkig ben ik met mijn 3 kids, en het ons zoveel plezier hen te zien uitgroeien tot heuse persoonlijkheden met elk hun (pittige) karakter. Maar wat vind ik het als moeder ook moeilijk om afscheid te nemen. Afscheid van de babyperiode. Van de allerschattigste kruippakjes. Kortom, afscheid van alles wat bevestigde dat ze mini zijn… En dan durf ik me al eens terugtrekken in een hoekje, en droom ik heel even dat ze opnieuw kleine beebjes zijn.

Maar dat is niet meer het geval. Anna is een vrolijke peuter die rondhuppelt en al koprollend door het leven gaat. Letterlijk, maar soms ook figuurlijk. Een geweldig persoontje, goedlachs en een beetje de ‘wat-komt-dat-komt’ mentaliteit. Stapelgek op iedereen in haar omgeving, en vooral op haar grote zus en kleine broer. Knuffels en kusjes deelt ze uit met veel enthousiasme, dus haar pittige kuren of (kleine) driftbui nemen we er met veel plezier bij.

Meneertje Jef, tot voor kort de definitie van droombaby, wordt iets pittiger. Van een vrolijke en goedlachse baby, durft hij nu soms wat meer te gaan voor de rol van kleine knorpot. Maar nog steeds een geweldig persoontje dat op zijn eigen (wat luie) tempo de wereld ontdekt. Zijn 2 zussen zijn zijn grote voorbeeld, en krijgen meermaals per dag een lieve lach (of stuk speelgoed naar het hoofd).

Verjaardag babies Verjaardag babies Verjaardag babies

En grote zus, die is ontzettend lief voor de ‘kleintjes’. Als een heuse moederkloek gaat ze door vuur voor haar kleine broer en zus. Als Anna een lelijke val maakt, dan huilt Marie mee. Jef brengt regelmatig tijd door op haar schoot, en spelen met auto’s is toch net iets fijner met grote zus in de buurt. Oké, toegegeven, soms rollen haar ogen ook wel eens als ze weer een offer moet brengen voor de kleintjes. Voorlezen gaat soms pas als die 2 oververmoeide exemplaren in bed liggen. De gezinsactiviteiten zijn ook wat aangepast aan middagdutjes en jongere leeftijden, maar al bij al neemt ze daar genoegen mee. Want voor grote zus zijn die kleintjes niet altijd leuk, en dat beseffen wij als ouder ook. Dan is het aan ons om even ‘exclusivitijd’ te maken, en grote zus in het middelpunt te plaatsen.

Dat is wat ons als ouder nu net zo hard ontroert. Dat de kroost elkaar neemt zoals ze zijn. Per kind dat geboren werd in ons gezin, hechten zij zich onderling en worden we een heus team. Liefde, respect en vooral genegenheid staan centraal. En ook al moet ik als mama afscheid nemen van die kleine babies die uitgroeien tot peuters, als ik ’s avonds aan tafel zit met mijn kroost en man rondom mij, dan voel ik enkel intens geluk.

Verjaardag babies Verjaardag babies

Als ik dan toch even nood heb aan een intense baby-knuffel, neem ik gewoon lieve Jackson van Carina nog eens extra vast, en besef ik dat ook dat kleintje een speciaal plekje heeft in mijn hart. Gek toch, dat liefde ongelimiteerd is. Dat je zoveel kinderen een plekje kan geven in je hart, zonder dat er geen plekjes meer over zijn…

‘Vier de liefde elke dag, het is te mooi om een dag over te slaan’

Kroontjes: Suus & Suus

 

CategoriesGeen categorie
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *