D

Die andere mama’s doen ook maar wat

Schuldgevoel

Schuldgevoel, dat vieze kleine beestje dat in je hersenen kruipt en zich daar lekker nestelt. Te pas en te onpas springt het tevoorschijn. We kennen het allemaal wel. Als mama heb je altijd wel het gevoel dat je ergens tekort komt. Je probeert te jongleren met alles wat elke dag op je takenlijst staat, om toch zoveel mogelijk tijd met je kids te kunnen doorbrengen. Maar ook je job wil je naar behoren kunnen doen. En helaas lukt dat niet altijd even goed.

Valt die ene belangrijke werkopdracht net in de verjaardagsweek van je kind. En hoewel je je uiterste best hebt gedaan, heb je toch het gevoel gefaald te hebben. De taart was net niet groot genoeg, het cadeau net niet goed genoeg ingepakt en de cupcakes zagen er helemaal niet uit zoals in dat kookboek.

Schuldgevoel Schuldgevoel

Hoe verder de week vordert, hoe minder uren er in een dag lijken te zitten. Voor je in je zetel kan ploffen heb je eerst nog de keuze tussen de was, de afwas of toch maar de strijk.

Want wij mama’s, wij willen alles kunnen. Bij ons vergeleken is Superman een watje. Zelfs hij zou bezwijken onder de bergen werk die we onszelf opleggen.

We willen dat alles perfect is voor onze kids. Dat ze mooie, propere kleren dragen en de leukste lunch in hun broodtrommel hebben. En ook in onze job willen we onszelf 100% geven. Terwijl de kids op school of bij de opvang zitten, draaien we een fulltime op de werkvloer in parttime uren.

Voor mezelf kan ik zeggen dat mama zijn iets is wat ik altijd gewild heb. Maar naast mama ben ik ook nog een individu. En dat individu houdt nu eenmaal heel erg van mooie foto’s maken en daar mensen gelukkig mee maken. Ik hou heel veel van mijn werk. Ik hou ontzettend veel van mijn kids. En ik vind voor mezelf niet dat het ene het andere moet uitsluiten.

Schuldgevoel Ik kan allebei zijn, mama en fotograaf.
Is het druk? Zonder twijfel. Loop ik soms mezelf voorbij? Constant. Zou ik het anders willen? Nooit!
Het loopt niet altijd even perfect en vlotjes, en ja, dat frustreert me soms.

We doen allemaal ons best om de beste mama’s te zijn die we kunnen zijn voor onze kids. Ze krijgen liefde, worden goed verzorgd, en hebben kortom alles wat ze nodig hebben. Toch voelen we ons zo vaak schuldig (oh ja, ik ook) en hebben we het gevoel dat we niet genoeg doen.

Schuldgevoel

Maar eigenlijk mogen we best allemaal even heel fier zijn op onszelf. Want we doen het toch maar. Elk op onze eigen manier, maar allemaal met hetzelfde doel,elke dag opnieuw. En zeg nu zelf, zien onze kids er niet gewoon dolgelukkig uit?!

Dus mama’s, geef jezelf maar eens een schouderklopje! Want voor onze kids zijn wij de echte superhelden!

 

Trui: House of Ninoh

 

 

CategoriesNiet gecategoriseerd
carina

mama van 4 jongens - getrouwd met Mister (always) Right - fotografe - verslaafd aan koffie, instagram, sushi & pizza - boekenwurm - full time dagdromer - vergroeid aan smartphone en sneakers - praat graag en veel - altijd optimistisch - in love with life - prettig gestoord - redelijk tot heel erg onhandig - bestie van Naomi - wanderer for life

  1. liese says:

    Ik ben van mening dat “alles altijd beter kan” maar dat “gewoon goed” ook al goed genoeg is. Het heeft totaal geen zin om je daar schuldig over te voelen, schuldgevoel is een energievreter en die energie gebruik ik voor andere zaken! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *