Z

Ze hebben hun best gedaan

School resultaten

Ik snap het wel, de van fierheid gevulde posts op Facebook en Instagram. Fier op de A-attesten, de tienen en alle andere uitblinkers die je kind heeft gepresteerd op school. Want onze kids zijn onze trots. En als zij het goed doen, wil dat toch ook wat over onszelf zeggen, niet?

Maar wat met de kids die ondanks dat ze hun best deden op school toch niet zo een goede resultaten behalen?

De feed van de ouders blijft daar misschien opvallend stil. Niemand post graag over hoe zijn kind het-ondanks alle inspanningen- misschien iets minder goed deed. Vijf procent van de kinderen kampen met een leerprobleem. Dus is het niet zo vreemd dat er ook best een groot deel van de kids het wat moeilijker heeft op school. En niet die begeerde tienen haalt.

Is het nu echt zo belangrijk? Definiëren we dan zo graag onze kids aan de hand van een paar cijfers? Zou het niet veel belangrijker moeten zijn dat ze hun best hebben gedaan?

Ik doe er alvast niet aan mee. Ik probeer mijn kids wel steeds te motiveren om hun best te doen op school, maar verwacht geen blinkende tienen. Halen ze die wel? Helemaal top. Halen ze die niet? Dan prijs ik hen omdat ze hun best deden. Dan vertel ik hen hoe blij ik ben dat ze kwaliteiten bezitten zoals vriendelijkheid, beleefdheid en liefde naar anderen toe. Of hoe trots ik op hen ben omdat ze zo hard gewerkt hebben.

Ik leer hen liever het belang van doorzettingsvermogen, van niet opgeven wanneer het wat moeilijker gaat. Van goed zijn voor je medemens. Van hoe mooi het kan zijn om anderen te helpen. Liever dat dan kleine prestatiebeestjes van hen te maken. Of hen het gevoel te geven dat presteren het enige belangrijke is. Ik wil dat ze weten dat deelnemen en je inzetten belangrijker is dan altijd de eerste of de beste te zijn.

Er wordt zoveel van onze kleintjes verwacht. Soms vergeten we dat ze nog maar kinderen zijn en nog heel veel moeten leren en ontdekken. Dat ze ook nog wat tijd nodig hebben om te spelen en in hun fantasiewereld te vertoeven. Ze leren snel genoeg hoe hard de wereld kan zijn. Dus voor nu, mogen ze van mij nog even klein zijn.

School resultaten School resultaten School resultatenFoto’s: Carina Kaba Photography
Rugzak + etui: Duifhuizen

 

 

 

CategoriesGeen categorie
carina

mama van 4 jongens - getrouwd met Mister (always) Right - fotografe - verslaafd aan koffie, instagram, sushi & pizza - boekenwurm - full time dagdromer - vergroeid aan smartphone en sneakers - praat graag en veel - altijd optimistisch - in love with life - prettig gestoord - redelijk tot heel erg onhandig - bestie van Naomi - wanderer for life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *