R

Recept – Waterzooi for the win

Recept waterzooi

Winter dat is voor mij het toppunt van gezelligheid. Lekker genieten van het winderige buitenweer, maar daarna binnen opwarmen met een heerlijke koffie/thee en nadien een warme maaltijd. De haard of houtstoof aansteken en genieten van de bijhorende houtgeur. En dan is een stoofpotje een van de lekkerste (en vaak ook makkelijkste) gerechten. Je kan het perfect op voorhand bereiden. En in grotere hoeveelheden kan jouw vriendenkring en/of familie na een gezellig wandeling mee aan tafel schuiven. Waterzooi for the win!

Hoewel ik ook tijdens de zomerperiode helemaal verliefd ben op de zee, komt ze nog meer tot zijn recht tijdens de herfst en winter. Het zeewater is woelig, de golven weerbarstig. Een grijze lucht, en het zand dat om je heen vliegt. Dat alles hoort bij een wandeling op het strand. En doordat we helaas niet zo heel dicht bij de zee wonen (minstens een uurtje rijden met de wagen) gaan we na een gezellig wandeling altijd even langs de vismijnen om een voorraad heerlijke (en lekker verse) vis in te slaan.

Het allerfijnst is het kopen bij de lokale vissers. De mannelijke garde van deze zaken zijn de échte vissers die net van zee terugkeerden en hun vangst verkopen. De dames in de winkels zijn vaak de partners of familie van de vissers, en kennen zowat alles van de verschillende vissoorten. Ze ‘kuisen’ met veel plezier en kennis jouw vis, en kunnen je vaak de beste tips meegeven hoe de vis te bereiden. En dus geniet ik van de geur (zelfs met zwangere neus 😉 ) van heerlijke verse vis en koop ik echt véél te veel aan.

Eenmaal thuis gaat een groot gedeelte de diepvries in om nadien te gebruiken, maar een stuk witte vis (vaak kabeljauw of een variant), een kleine zalmmoot en verse (gepelde) garnalen hou ik opzij voor een homemade waterzooi. En dat receptje deel ik maar al te graag met jullie!

Recept waterzooi Recept waterzooi Recept waterzooi

Benodigdheden (voor een 6 tot 8-tal personen) :

 • 1 kg witte vis (Kabeljauw of soortgelijk)
 • 1 zalmmoot (niet te groot)
 • Een handvol garnalen
 • 200 ml room
 • 2 kg krielaardappelen
 • 1 venkel
 • 5 wortelen
 • 4 preiwitten
 • 1 teentje look
 • Kruiden : bieslook, gedroogde laurier, zout, peper
 • 2 l visbouillon
 • Boter/olie
 • Bloem (een 5-tal soeplepels)

Hoe bereiden? 

 1. Spoel de groenten en aardappeltjes en snij de groenten in fijne stukjes. Gooi in een grote pot (ikzelf gebruik voor dit recept het liefst mijn gietijzeren stoofpot) en stoof de groenten allemaal tesamen aan. Plet het teentje look en laat het mee aanstoven. Doe er de krielaardappeltjes bij (je mag ze gerust in de schil laten) en voeg 2 liter visbouillon aan dit alles toe. Stop er nog een 3-tal laurierblaadjes bij en plaats het deksel op de pot.
 2. Laat alles goed doorkoken todat de groenten en aardappeltjes bijna gaar zijn (ongeveer een 30-40 tal minuutjes). Snij de vis (witte en zalm) in kleine brokjes en voeg toe. Maak daarna een boter-bloemmengel in een steelpannetje en voeg het toe bij jouw ‘soep’. Dit zal alles nog extra binden. Plaats opnieuw het deksel op de pot en laat nog een 10-15 tal minuten trekken. Doe er een 5-tal minuutjes nadat je de vis toevoegde ook de 200ml room bij, en laat rustig mee inkoken.
 3. Net voordat je de pot van het vuur haalt voeg je er nog de garnalen aan toe, alsook een beetje fijngesneden (of geknipte want wat is veel handiger 😉 ) bieslook aan toe en klaar is jouw ‘waterzooi’!  Laat het smaken!

 

 

CategoriesNiet gecategoriseerd
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *