P

Plan(eet) B

Planeet B

Kranten staan vol met de orgineelste quotes : ‘Vallen op mannen met ne kleine (ecologische voetafdruk)’, ‘geen plan(eet) B’ of ‘Dinosaurs thought they had time too’. De klimaatmars was hot afgelopen week, en geheel terecht! Want er is inderdaad geen plan B. Nog minder is er tijd met hopen. Want als we willen dat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog een groene en leefbare planeet hebben moeten we nu handelen. Niet morgen maar vandaag.

Dat we geen al te ambitieuze voornemens hebben voor 2019, dat maakten we al bekend. Een evenwicht vinden, gelukkig zijn en de zaken nemen zoals ze komen. Maar de planeet, eco en milieu staan wel bovenop ons lijstje. Want we kunnen daarin echt veel meer ondernemen. Bewuster kopen, bewuster verplaatsen en meer eco-friendly gericht leven. En eigenlijk vergt dat zelfs geen moeite. Want wij mensen zijn gewoontebeesten. En dus is het gewoon een kwestie van de nieuwe gewoonten aan te leren en ze mee op te nemen in ons dagelijkse (chaotisch) leven.

Geen plastic flessen meer, maar glazen flessen. Dat was een eerste wending die we vorig jaar al toepasten. En die roze Evian-bakken staan trouwens prima in mijn interieur, dus win – win ;-). Geen voorverpakte koeken maar enkel grote verpakkingen die we dan in herbruikbare snackdoosjes meegeven. Hoewel dat me wel mateloos stoort… Want het is toch niet normaal dat we meer betalen voor niet-voorverpakte koeken en trouwens ook andere etenswaren? Dit zou toch eigenlijk van de overheid uit al reeds getackeld moeten worden? Voor velen is dat kleine financiële verschil best een groot gegeven.

Planeet BPlaneet B

Onlangs zag ik de nogal confronterende cijfers verschijnen omtrent wie de grootste vervuilers zijn. Wist je dat grotere gezinnen in de top 5 staan?

Best shocking, maar reden te meer dus om die afvalberg te verkleinen. Tijdens mijn collect & go bestelling noteer ik duidelijk dat ik geen plastic zakjes wens. De wagen neem ik momenteel nog iets te vaak voor kleine verplaatsingen (we wonen nogal afgelegen en met vier kids is dat vaak de meest aantrekkelijke optie, maar ook daaraan wil ik werken). Lang leve de bakfiets, en dus is dat mijn top-voornemen voor 2019. Maar ook wasbare luiers een kans geven of wegwerptandenborstels bannen staan op mijn lijstje. En neen, ik schuif het niet op de lange baan, maar wil vooral doordacht handelen. Zodat iedere wending past binnen ons gezin en we het dus ook volhouden. Want, opnieuw… Er is geen plan B. We moeten! Welke kleine (of grotere) tips je ook hebt : deel ze! We gieten ze binnenkort graag in een vervolgpost zodat we met zijn allen met (kleine) stappen de juiste richting uitgaan!

 

CategoriesNiet gecategoriseerd
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.