het lichaam na de zwangerschap

Tijdens en na de zwangerschap verandert je lichaam. Het wordt nooit echt meer zoals het vroeger was. En hoewel je er een prachtig kind voor in de plaats krijgt, het laat je soms wat onzeker achter. Er is volgens mij geen mama die dat gevoel niet kent. Tenzij je geweldig goeie genen hebt ?
Na mijn eerste twee zwangerschappen viel het al bij al nog mee om ‘terug in vorm’ te raken. Mijn lichaam was anders weliswaar, maar niet per se ‘slechter’.

Maar nu ik dat nummertje met een drie voor gepasseerd ben, blijkt het al veel minder snel te gaan. Tien maand later ben ik de zwangerschapskilo’s kwijt en een klein beetje meer. Maar dat is het dan ook. Mijn lichaam is nog niet helemaal terug zichzelf. Dat zal het misschien ook nooit meer worden. En dat is soms een beetje moeilijk.

Tussen zwangerschap twee en drie ging ik een heel moeilijke periode door. Mijn papa kwam eerst terecht in een zwaar auto ongeval, werd later ziek en overleed toen onze blondie 1,5 jaar was. De jaren na zijn overlijden waren hard en confronterend. Je hoort je ouders niet zo vroeg te verliezen. De tijd vloog voorbij en ik verloor mezelf een beetje uit het oog.

Minder gezond eten, geen regelmaat, en het kwaad was snel geschied. Ik heb nu eenmaal een metabolisme dat me doet aankomen als ik nog maar naar eten kijk ? Vijf jaar en vijftien kilo later stapte ik nog eens op de weegschaal om er snel weer af te springen. Stomverbaasd dat het zo ver was gekomen zonder dat ik het zelf echt besefte. Ik begon terug gezonder te eten en meer regelmaat in te voeren en verloor al snel een paar kilo.

het lichaam na de zwangerschap het lichaam na de zwangerschapIk ben niet van mening dat een vrouw per se slank moet zijn om mooi te zijn. Wat een vrouw mooi maakt is hoe ze zichzelf voelt. En voor mezelf werkt die 15 kilo extra niet.

Toen ik zwanger werd van baby nummer drie, ben ik gezond blijven eten. Gelukkig had ik heel veel zin in groenten en fruit en niet constant in frietjes en andere vettigheden zoals bij baby nummer twee ? Na de zwangerschap duurde het even maar intussen zijn die zogenaamde zwangerschapskilo’s weg plus een klein beetje meer. En blijf ik eraan werken. Wat de ene week wat beter gaat dan de andere. Want #momlife. Een extra kind betekent ook extra drukte en minder tijd voor jezelf .

En hoewel alle lieverds in mijn omgeving zeggen dat ik er helemaal ok uitzie, is dat in mijn hoofd nog niet het geval. Maar dat komt wel. Traag maar zeker. Want een mama die zich goed in haar vel voelt, is ook een gelukkigere mama.

Ja het is nog altijd even een drempel overstappen als ik die bikini aan moet. Want hallo bredere heupen en bye bye grotere cupmaat. En ik wou dat het allemaal wat sneller ging dat ‘terug in vorm raken’.

Soms wil ik niet graag op de foto, en ga ik liever niet naar dat ene feestje waar ik de geschikte outfit niet voor vind omdat de helft van mijn garderobe bij dat vroegere lichaam hoort. Maar ik wil ook niet ophouden te bestaan. Niet wachten op de oude ik. Want de dagen zijn kostbaar. Ze komen nooit meer terug. Dus ik besta. In foto’s zodat mijn kids later herinneringen hebben. En in real life, zodat ik herinneringen kan maken.

Wij mama’s mogen best wel wat meer fier zijn op onszelf. We doen het toch maar allemaal. En we doen het met heel veel liefde. We earned our stripes ??

het lichaam na de zwangerschap het lichaam na de zwangerschap het lichaam na de zwangerschap

Foto’s: Revealed Photography

CategoriesGeen categorie
carina

mama van 4 jongens - getrouwd met Mister (always) Right - fotografe - verslaafd aan koffie, instagram, sushi & pizza - boekenwurm - full time dagdromer - vergroeid aan smartphone en sneakers - praat graag en veel - altijd optimistisch - in love with life - prettig gestoord - redelijk tot heel erg onhandig - bestie van Naomi - wanderer for life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *