Kraamtijd feest

Kraamfeest, zo noem ik de dagen waarop mijn hormonen die eerste weken na de geboorte zich gedroegen. Waarop ik niet de halve dag huilde zonder reden, en waarbij ik wel alles onder controle leek te hebben. De zeldzamere dagen tijdens die eerste weken, uiteraard. Want je zit op een hormonale rollercoaster, en die cocktail met dan ook nog eens vermoeidheid is soms de hel.

Nu ook na baby vier de kraamtijd er op zit, deel ik graag wat tips. Tips voor de mannen onder ons die een bijna kersverse mama als partner hebben. Tips voor zij die een vriendin hebben die op bevallen staat. Voor zij die eigenlijk gewoon niet weten wat je voelt. Of voor zij die aftellen naar die periode.

Dolblij met dat kind. De pampers en de voedingen, daar was je op voorbereid. Ook nog eens een maaltijd in elkaar flansen voor jezelf en je partner, dat lijkt zottenwerk. Dus lieve vriendin van de ‘pas bevallen’ mama… Vraag niet of je een pot soep moet brengen, maar ga langs met een hele tas kraameten. Wedden dat die verse moeder ook een diepvries heeft? Lijkt er een bom ontploft? Vraag dan niet of je kan helpen. Niets is genanter, thans toch voor mij,  me hulpeloos te voelen. Neen, pak gewoon die stofzuiger, vul de vaatwasser of gooi die berg vuile pampers snel even de vuilbak in.

Kraamtijd feest Kraamtijd feest

Kraamtijd tranen bij de mama? Geef haar een dikke knuffel, laat haar wat uurtjes bijslapen, of eis dat ze het winkellijstje overhandigt en ga om boodschappen. Grote broer of zus te vermoeiend? Ontvoer het oudste kind, onder het motto dat het een cadeau is voor hem of haar. Moederlief voelt zich niets alsof ze faalt en de kids niet samen kan handelen, wat ook effectief helemaal niet zo is. Neen, je gunt haar wat rust en een leuke uitstap vindt toch ieder kind geweldig?

Lijkt de mama even onzeker? Vuur dan geen heel arsenaal aan tips af. ‘Ik deed dat toen ze kraampjes hadden’, ‘zijt ge wel zeker dat het de juiste voeding is voor jouw baby’. Echt, ik kreeg moordneigingen van al dat goedbedoelde advies. Krijg je zelf vragen van de nieuwe mama? Dan geef je natuurlijk een eerlijk antwoord of deel je jouw ervaring. Maar anders hou je die meningen voor jezelf. Echt. Voor jouw eigen veiligheid. En die van jouw omgeving.

Wees er vooral voor die kersverse mama. Denk aan jouw eigen kraamtijd, aan de tranen en de downside. Geef haar een dikke knuffel, en ga regelmatig langs. Je hebt het misschien zelf druk? Wel, voor die moeder met dat platte boeleke lijkt het alsof ze een derde wereldoorlog voert in haar eentje, tegelijkertijd CEO is van een multinational en een berg was heeft hoger dan de Himalaya. Druk, jij? Nope, goed mis! ?

 

Foto’s: Carina Kaba Photography

 

 

CategoriesNiet gecategoriseerd
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *