B

Bezint eer ge begint

Een groot gezin: 8 dingen die je moet weten

Nope, het is niet de titel van een nieuwe Vlaamse film. Nog minder een titel van een misschien wel toekomstig blog-boek. Maar, wel de leuze die vaak door mijn hoofd speelt op extreem drukke momenten. Voor alle duidelijkheid: we zijn geen klagers. Want we geloven er in dat gal spuwen of zagen niet altijd opluchtend werkt. Eerder dat negatieve energie net negatieve energie stimuleert. En dus zegt de zot al lachend de waarheid ‘bezint eer ge begint’!

Stapelgek op mijn grote gezin. Op alle vier mijn kids. Maar de combinatie met een 4/5de job en een huishouden (zonder poetsvrouw weliswaar – sos) is soms pittig. Heel pittig. Soms vooral chaos. En daarom lieve moms, hierbij acht facts die je moet weten. Want vooraleer je uw baarmoeder in de startblokken zet en beslist om talrijk te vermenigvuldigen, lijst ik toch even op wat je moet weten als moeder van een groot gezin. Gewoon, just to know. Maar nogmaals, het blijft een absolute aanrader, zo’n groot gezin!

1. Vleesjes: Je kent het wel. Het hoogtepunt van iedere peuter tot schoolkind. Het bewuste bezoek aan de beenhouwer. Terwijl moederlief haar hele lijstje aframmelt zodat de kroost een volledige week voorzien wordt van ’toespijs’, wacht kindlief geduldig. Hoewel, niet altijd geduldig. En dan komt dé vraag: ‘wie wil er een vleesje’? Zei ik al dat je plots een stuk minder populair bent bij de lokale beenhouwerij als meteen drie (binnenkort vier) kids ‘ik’ roepen. Daar gaat de volle 100 gram hespenworst gratis en voor niets!

2. Was: Het lijkt een hopeloze zaak. Non stop lijkt de berg aan te groeien. Ik denk dat ik wel zo’n 15 wasmachines was draai per week. Dat nog eens allemaal drogen, plooien en strijken is soms pittig. Ik verdenk trouwens mijn buurman van het feit dat ook hij zijn was bij de onze dropt en ophaalt in gewassen en gestreken staat…

3. De gang: Terwijl die er vroeger redelijk georganiseerd bijlag, lijkt het nu ’s ochtends en ’s avonds een heus slagveld. Boekentassen, schoenen, jassen, … Een reallife 3d-puzzel die ik iedere ochtend en avond opnieuw lijk te maken. ‘Mama, waar is mijn roze muts?!’ Wel, als mama het niet meer kan vinden is het zeker en vast spoorloos.

4. Stilte: Terwijl dat op drukke momenten echt als muziek in de oren klinkt, leerde ervaring me dat stiltes tussen 6u ’s ochtends en 20u ’s avonds stinken naar onraad. Want als het stil is, zijn ze samen deugnieterij aan het bekokstoven. Dit kan gaan van het opendraaien van een draaibus poedersuiker tot het bijkleuren van de net geplaatste plinten in de woonkamer. Dus not to self: stilte stinkt!

Een groot gezin: 8 dingen die je moet weten Een groot gezin: 8 dingen die je moet weten

5. Boodschappen: Ontzettend veel en toch lijkt er na een week niets meer over te blijven. Toen ik destijds mee ging koken als kookouder bij de lokale klj-groep, bedacht ik me nog dat boodschappen doen voor een groot gezin best een heuse taak is. Wel, niets is minder waar. Sleuren, zeulen en vooral 2u wegplaatsen en -schikken. Thank god voor Collect&go oplossingen!

6. Perfect familypic: Al is dat vooral een streefdoel. In realiteit is het een heuse job om alle kids netjes aangekleed en paraat te krijgen voor die ‘perfect picture’. En slaag je daar dan eindelijk in? Dan is manlief gegarandeerd nergens te bespeuren. Tegen dat die dan weer op post is, heeft de jongste telg alweer honger. Dan maar iedereen samen photoshoppen!

7. Ruzie, ruzie, ruzie: Vier kids, dat betekent ook telkens minstens 3 anderen om ruzie mee te maken. En dat doen ze. Vaak nadat ze elkaar nog maar 2 seconden zagen. Maar, ruzie zou creativiteit stimuleren. En dus is dat een troost na iedere therapeutische time-out. Ooit vliegen ze elkaar rond de hals, niet naar de hals. Wedden?!

8. Een reallife hersenkraker: Vier kids? Dat is ook viermaal 384 vragen per dag. Neem daar ook nog bij dat ‘daarom’ niet geldt als antwoord. Heuse brain-trainer it is!

Een groot gezin: 8 dingen die je moet weten Een groot gezin: 8 dingen die je moet weten

Kan je nog steeds lachen na deze facts? Dan is zo’n groot gezin vast en zeker ook jouw ding! Want naast zo’n twaalf papflessen, een dertigtal luiers en heel wat troost momenten per dag is er vooral liefde. Liefde, dankbaarheid en ‘pollekes kussen’. Want gelukkig ben ik. En moe. Maar vooral trots op een warm nest, een geweldig gezin! Alleen heel af en toe maar droom ik van een pauzeknop, een kinderloos toiletbezoek en een maaltijd die ik niet hoef te delen…

NOTE: No kids were harmed during the making of these photos. At least not by us ?

Pictures by: Carina Kaba Photography

 

CategoriesNiet gecategoriseerd
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

 1. Eef says:

  Haha, zo grappig allemaal 🙂
  Ik heb er zelf geen ervaring mee, want hier loopt maar 1 koter rond, maar kan het me blindelings voorstellen omdat je zo duidelijk formuleert. Wij komen met 1 frikadel toe bij de beenhouwer.
  Maar vooral: hang in there mom, jullie doen het super!

 2. Felicia says:

  leuk artikel en herkenbaar van de ruzies hier ook 4 kinders de oudste dochter is 10 middelste 8 derde 2 en de vierde ons knulletje 1
  ik vind de momenten dat ze moeten gaan slapen stressvol want op de een of andere manier gaan ze dan elkaar nog even eerst irriteren de oudste twee pff
  en de aandacht verdelen valt niet altijd mee de oudste die ongeduldig en boos wacht tot je komt helpen met overhoren van huiswerk want mama kijk ik heb het zo goed gedaan.
  de middelste die verhaal precies op dat zelfde moment kwijt wilt over een vervelend meisje in de klas
  en de derde van 2 die gilt omdat haar broertje van 1 de mobiel uit haar handen trekt
  tja op zulke momenten denk ik wel eens waar ben ik aan begonnen haha
  maar zoveel liefde en trots voor mijn gezin zou ze voor geen goud kunnen missen.
  mijn man wilde er maar twee ik haalde hem over tot 4.
  en ik ben geen moeder die straffen geeft maar verhef wel zo af e toe mijn stem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *