W

Want een gemiddeld kind bestaat niet

Stokke - Gemiddeld kind

Het team

Hashtag Momlife is een blog door Naomi en Carina, zelf mama van vier en drie kids. Ze delen hun ervaringen als mama, en zijn daarbij niet vies van hun unplugged versies…

Archief

Je kent het ongetwijfeld. En anders ontdek je het nog wel doorheen de jaren waarin jouw kleintje uitgroeit tot een groter schoolkind. Massa’s boeken, tijdschriften en brochures brengen je op de hoogte van de ‘gemiddelde’ ontwikkeling van jouw kind. Wat hij /zij op deze leeftijd al zou (moeten) kunnen, waarin je hen kan stimuleren. En vooral met telkens de melding dat een ‘gemiddeld’ kind niet bestaat en je jezelf niet mag blind staren op wat andere kinderen doen.

Maar doen we dit niet standaard, dat vergelijken? Het wordt ons eigenlijk zelfs een beetje voorgekauwd. Want in diezelfde brochure staat wat Piet, Jan en Marcel van exact dezelfde leeftijd wel kunnen. Op zich geen slechte leidraad. Want als jouw kind echt quasi stilstaat in zijn persoonlijke ontwikkeling is het niet slecht een kinderarts te contacteren. Maar zijn de vooropgestelde consults niet met als doel net die ontwikkeling op te volgen?

Wij ondervonden het aan levende lijve… Jef, de immer vrolijke maar zeer luie baby leek plots wel heel erg weinig te doen van wat zijn stoere leeftijdsgenoten wel al ontdekten. Zitten deed hij pas op een dikke tien maanden, en dan nog viel hij regelmatig om. Kruipen, optrekken of ook nog maar een intentie van zichzelf stapvoets te verplaatsen lijken nog lang niet aan de orde. Bij de eerste verjaardag van Jef vond ik het verschil met zijn zussen destijds te groot. Want hupla, ook deze moeder vergeleek met kind 1 en 2.

Stokke - Gemiddeld kind

Een bezoekje aan de kinderarts bevestigde dat Jef nogal aan de trage kant is. Pienter, en zeer allert. Maar fysiek absoluut geen behoefte aan uitdaging. Of het effectief ‘lui’ zijn is, was nog niet direct duidelijk. Maar dat hij wat extra stimulans kon gebruiken bevestigde ook zij. Dus dan maar naar de kinésist!

Dat bleek nog geen lachertje. Want voor zo’n kleintjes met een ‘vertraagde motorische ontwikkling’ (want die stempel kreeg hij) zijn er specialisten die quasi enkel dergelijke opvolging op zich nemen. Na wat rondbellen en puzzelen in de agenda konden we langsgaan bij eentje op een 10-tal kilometer van bij ons. Hoera!

Stokke - Gemiddeld kind

Na ondertussen enkele kiné-beurten gaat hij heel wat vooruit. Mogelijks was zijn pylorotomie (kleine chirurgische ingreep aan de maag) kort na zijn eerste levensweken de oorzaak van het ontzien van verdere beweging. Niet dat hij nog pijn had, maar meneertje koos steevast voor de minst oncomfortabele weg. En dat is dus al liggend, zonder te veel druk op maag- en buikstreek te zetten. Ondertussen begint hij zichzelf op te trekken, kruipt/schuift hij door onze woonkamer en lijkt hij alleen maar te genieten van deze nieuwe wereld.

Dus vertrouw vooral op jouw eigen gevoel. Laat jezelf niet misleiden door te veel info of vergelijkingen, maar ga even te rade bij jouw kinderarts. Hij/zij kan je meteen geruststellen. En indien nodig, maken ze samen met jou een juist opvolgplan op. Want weet je, een gemiddeld kind bestaat effectief niet. Die lieverds zijn allemaal unieke exemplaartjes die op eigen tempo hun wereld ontdekken.

Stokke - Gemiddeld kind

Eetstoel: Stokke

naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *