brooddooskunst

Brooddooskunst, een mondvol. En zowel figuurlijk als letterlijk. Het is zowat dagelijkse kost voor ieder gezin met kids. En als dat nog niet het geval is dan staat je dat vast en zeker nog te wachten. Kindlief heeft een plotse aanval van ‘ik-lust-die-groenten’ niet. Lange discussies, maar uiteindelijk kwamen ze altijd mee terug met de brooddoos. Totdat deze moeder haar creatieve skills aansprak.

Panda-love :

Raar maar waar. Tot voor kort was ook de aankondiging dat er rijst op het menu staat, voldoende om te gillen en brullen dat het echt niet ’te eten is’. Sinds het begin van hun opvoeding dringen we er op aan om enkel te suggereren dat ze het zelf niet zo lekker vinden. Toch komt de nodige ‘vies, bweik en jakkes’ aan bod. Dus besloot ik rijst te gebruiken als basis voor deze toch wel schattige lunch. Ik kook de rijst volgens kookinstructies op verpakking. Soms zelfs ietsje langer zodat ze goed zacht is en plak.  Daarna kneed ik er een cirkel mee. Het ideale hulpstuk is hierbij een cirkel (te vinden in de lokale kookwinkel) die je ook kan gebruiken om puree en dergelijke netjes op bord te stapelen. Daaraan komen nog twee kleine rondjes die later de oortjes vormen. Met verschillende kleuren wortel kan je de oogjes, het neusje en mond maken. Nog wat snoeptomaatjes en langere stukjes wortel, eventueel een blokje kaas en wat druifjes mee de brooddoos in. Smullen zullen ze!

brooddooskunst brooddooskunst

 

Boterham-sushi :

Minstens even stylish en al zeker even lekker zijn de sushi-rolletjes gemaakt uit boterhammen. Je kan gaan voor zowel wit als eventueel volkoren of meergranenbrood. De opbouw is simpel. Je kiest altijd een redelijk ‘plakkerig’ ingrediënt (smeerkaas, tonijnsla, kip curry, …). Daarbij voeg je wat gezonde (en soms iets minder gezonde) ingrediënten zoals rucola, ham, kaas, advocado, een eitje. Smeer het brood (zonder korstjes) in met het plakkerige beleg. Bouw dan in laagjes verder op om dan weer af te sluiten met een boterham met het plakkerige beleg. Hier is de favoriet wit brood met een laagje curry, wat rucola, een plakje heilbot en wat avocado. Je kan eventueel ook nog de deegrol gebruiken om alles even aan te drukken. Maar als je alles goed op elkaar drukt bij het oprollen is dat zelfs niet nodig. Snij dan de rol in kleinere stukjes en plaats ze op hun zijkant in de brooddoos. Opnieuw kan je er nog wat snoeptomaatjes, stukjes komkommer of wat rozijntjes bij stoppen.

brooddooskunst

Tapas-time :

Als je ’tapas’ intypt in google krijg je als betekenis ‘kleine Spaanse hapjes’. Maar ze hoeven zeker en vast niet Spaans te zijn om ze te doen smaken voor jouw kind! Eerst gebruikte ik als basis de papierenvormpjes waarin je ook cupcakes kan bakken. Maar omwille van onze ecologische voetafdruk en mee de afvalberg te verkleinen gebruik ik sinds kort de siliconen-vormpjes. Die kunnen nadien de vaatwasser in. Als tapas kan zowat alles. Je  krijgt dus groen licht om voluit te testen. Denk uiteraard wel goed na of jouw kind dit ook effectief gaat lusten. Een zelfgemaakte groentenmuffin, kleine crackers, mini-groentensatéetjes.  Of kaasblokjes, kleine wafeltjes, stukjes fruit, kleine rolletjes pannenkoek, een restje quiche van de avond voordien. Bespreek vooral met jouw kind wat hij/zij ook een succes vond. Wedden dat die vitamientjes zonder al te veel gemopper vlotjes worden opgesmuld?!

 

CategoriesNiet gecategoriseerd
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.