G

Geen borstvoeding voor ons!

Als borstvoeding niet lukt

Ik snij hier waarschijnlijk het meest besproken onderwerp aan tussen jonge moeders (to be). En bewust! Want ook ik doorstond massa’s vooroordelen, opmerkingen en zure blikken… Ik gaf mijn kids flesvoedingen in plaats van borstvoeding, en ga dit ook doen bij nummer vier. Waarom? Wel, daarom!

Toen ik op het punt stond te bevallen van Marie vroeg de vroedvrouw me welke voeding ik wilde geven aan mijn kind. Omdat het zo hoorde, zou ik borstvoeding proberen. De maatschappelijke druk is zo groot en het idee dat ik de voeding altijd bij me had, was een pluspunt. Nuchter als ik ben antwoordde ik meteen ook wel: ‘ik geef borstvoeding, maar enkel als het lukt’. Waarop de vroedvrouw me direct zei dat borstvoeding altijd lukt.

Ik vond dat toen een gek antwoord, maar doordat de weeën sterker waren dan mijn zin om dit gesprek verder uit te wijden, liet ik het rusten. En dus kwam kindlief ter wereld en werd ze meteen aan mijn borst gedropt. Zonder succes, maar dat was normaal volgens het ziekenhuispersoneel. Kindlief kwam wat vroeger dan voorzien dus de zuigreflex was niet optimaal. Moederlief beviel met een sectio en dus diende mijn lichaam even de tijd te krijgen bij het idee dat het niet meer zwangerde. Het zou wel komen…

Als borstvoeding niet lukt Als borstvoeding niet lukt

Wel lieve vroedvrouw… Na 4 dagen, massa’s tranen, een uitgehongerd kind en een kolfmachine die minstens leek op die van een boerderij vol melkkoeien kwam het niet. Als in niet. Enkele druppels na minutenlang afkolven. Dus lang niet genoeg om kindlief te voeden. Dus riep ik dat hele borstvoedingsgedoe een halt toe.

Volgens de vroedvrouw moest ik het nog even aanzien, het zou wel komen… Wel, ik dacht het niet. Exact 2 dagen later zou ik huiswaarts keren. En aangezien de tranen reeds over mijn wang rolden bij de simpele vraag of ik borstvoeding of flesvoeding gaf, koos ik resoluut om dat hele borstvoedingsgedoe te stoppen. Kindlief kwam groot met flesjes en was kort daarna een voldane en weldoorvoede baby die niet langer gilde van de honger.

Als borstvoeding niet lukt Als borstvoeding niet lukt

Of ik dan bij de volgende kids borstvoeding probeerde? Wel, eerlijk? Ik twijfelde bij Anna. Maar het idee dat ik kreeg bij het nog maar aanleggen van een kind deed me huiveren en wegkwijnen. En dus ging ik resoluut voor flesvoeding. Ik blijf er van overtuigd dat een gelukkige moeder met een fles in de hand beter is dan een semi-depressieve borstvoedende moeder.

Bovendien bleek het gewoon ook niet mijn ding. Hoewel ik het prachtig vind hoe een moeder haar kind kan voeden, en me dat ook helemaal niet stoort bij anderen, blokkeerde ik bij het voeden en plein public. Misschien ben ik te preuts, of maakte ik niet de juiste klik, maar ik voel me gewoon stukken beter bij flesvoeding. En dus zal kindlief nummer 4 ook vlotjes groot komen met flesvoedingen. Neen, ik voel me niet schuldig. En neen, ik ontneem mijn kind op deze manier niets. Ik neem een beslissing in eerste instantie uit eigenbelang, maar minstens even belangrijk voor mijn kind zelf.

Als borstvoeding niet lukt

Foto’s: Carina Kaba Photography

 

 

 

CategoriesGeen categorie
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

 1. Els says:

  Zalig! Eindelijk iemand bij wie het ook niet zo vanzelf ging.
  Eerste kindje wou ik het echt wel proberen. Ook bij ons ging alles niet zo vlot. Alle tips, trucjes, noem maar op. Allemaal heb ik ze uitgetest..
  Ook ik voelde me een koe. Horror. Ik niet rustig, Seppe niet rustig. Wat een gedoe iedere keer weer. Pijnlijke tepels, al zenuwen vanaf de eerste kreet.. om de duur moest ik zorgen voor een combinatie en dus bijvoeden met flesjes. Ik ben mezelf er helemaal in verloren. Niemand die me toen liet stoppen.. jammer genoeg.

  Sneller dan verwacht opnieuw zwanger. (Wel heel welkom) Aangezien er maar 1,5 jaar tussen ging zitten en ik de horror van borstvoeding nog niet vergeten was ging ik resoluut voor flesjes. Wat een rust, nog nooit kon ik zo ‘genieten’ van de eet momentjes. Dit gevoel ben ik nooit vergeten bij onze Mats.
  Voor ons 3e was ik opnieuw zeker. Ik wou dat genieten nog eens opnieuw beleven. Ik had ook gewoonweg echt geen zin in het opnieuw afzien Mats is gezond groot geworden. Dat zal Fien nu ook wel doen 🙂 en tenslotte 2 stevige broertjes van 4 en 2,5. Een extra uitgeput lichaam dat big meer zeer zou hebben kon ik dus wel missen.

  Zonder me schuldig te voelen vertel ik mijn verhaal. Al krijg ik wel een steekje als ik mensen hoor bij wie alles zo vlot gaat.
  Maar genieten van je kind, dat moet ook belangrijk zijn en je als mama goed voelen want het is al zo stevig. We mogen onszelf niet verliezen want mama’s zijn nodig. Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *