A

Actua voor kids

Actualiteit voor kids

Als je zelf een ouder bent van al ‘iets oudere’ kids, dan vraag je jezelf vast ook af hoe we de actualiteit kunnen aanbrengen bij onze kids. Want zeg nu zelf, het journaal staat aan en we krijgen beelden te zien van het ene bloedbad na het andere. Terrorisme is plots een alledaags gebruikte term, en haat lijkt een standaard emotie.Toen Marie nog klein was, was mijn eerste reflex om haar af te schermen van al dat kwaad. Wat niet weet niet deert. Althans dat dacht ik.

Maar kinderen zijn wezentjes die onderling heel wat te vertellen hebben. Ze vangen zaken op, en blijven dan met heel wat vragen achter. ‘Waarom doen mensen zulke gruwelijke dingen en kunnen we niet gewoon verdraagzaam zijn?’, ‘ Waarom was die mijnheer zo boos dat hij anderen wil doden?’. Die vragen beantwoorden, maakt de zaken bespreekbaar.

Actualiteit voor kids Actualiteit voor kidsEr zijn helaas geen pasklare antwoorden. Eerlijk… ik begrijp zelf niet waarom mensen tot zulke vreselijke dingen in staat zijn. Geloof of religie zijn geen enkel excuus voor geweld. Dat zullen degenen die oprecht gelovig zijn alleen maar beamen. Ik probeer vooral dergelijke vragen te beantwoorden op basis van info die we samen online vinden. Want dat doen we sinds kort. We kijken samen naar het journaal (hoewel ik in eerste instantie voor de jongste nieuwsgierigen een kinderjournaal kan aanraden waar de ‘ergste’ beelden toch wat gefilterd werden). Of we raadplegen dokter google of vertellen wat we zelf weten als ouder.

We willen haar niet langer afschermen. Zelfs al zouden we dat willen, dan nog kunnen we dat niet. Overal vangen ze wel iets op : radio, tv, vrienden, onderweg van en naar school, tijdens de les, …. Het is (helaas) niet meer weg te denken. Weet je wat me het meest ontroert? Hoe snel een kind de meest eenvoudige oplossing kan bedenken. ‘Mama, als we allemaal kleurenblind zouden zijn, dan is er toch geen verschil meer?’. Wel Marie, je hebt gelijk. De volle 100 procent!

Actualiteit voor kids Actualiteit voor kids Actualiteit voor kidsTip: Het kinderjournaal van Ketnet (Karrewiet) is helemaal op maat van onze kids en geeft net voldoende info mee maar toont niet de gruwelijkste beelden, net als het NOS Jeugdjournaal.

Outfit Jackson: House of Ninoh

CategoriesNiet gecategoriseerd
naomi

Mama van vier – Best babe van Carina – granola, koffie, sushi en pasta addict – dol op snelle DIY projecten – verslingerd aan mijn naaimachine – fan van bakken van allerlei lekkers – ik hou van de comfy en stylish look – een beetje tot heel perfectionistisch met een vleugje chaos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *